Bewonerskunstwerk Poort als ontmoetingsplek krijgt vorm

Bewoners bouwen met Inspiratie Inc. enthousiast een koepelvormig gebouw in het Cascadepark in Almere Poort. Iedereen die dat leuk vindt, mag nog mee helpen bouwen.

Oud en jong kunnen helpen zandzakken vullen, sterke mannen kunnen ze op hun plek leggen, iedereen kan leem mengen voor de afwerking en wellicht uiteindelijk nog decoreren met een mandala van kiezelstenen. Deskundige begeleiding is aanwezig, evenals een toilet, drinken en warme lunch. Het wordt een beschutte en verwarmde plek waar omwonenden in overleg kosteloos (niet-commerciële) activiteiten kunnen organiseren.

Afgelopen week hebben families uit het asielzoekerscentrum samen met omwonenden de fundering en het onderste deel van de muren gebouwd. Elke dag gaat het werk verder, klinken alle talen door elkaar heen en is het gezellig. Samen iets moois maken, overbrugde elke cultuur- of taalbarrière. Het is uniek in Nederland dat omwonenden eigenhandig hun ontmoetingscentrum bouwen en ook nog eens als kunstwerk volgens deze innovatieve en duurzame bouwtechniek. Begeleidend kunstenaar Tom Saal: “We brengen het Almeerse principe ´Mensen maken de stad´ waarlijk in praktijk.” Coördinatrice Sandra Manintveld vult aan: “Naast bouwen kunnen vrijwilligers ook helpen het vuur van de buitenkeuken bewaken, daar koffie op zetten (en drinken), iets lekkers koken of bakken (en eten), drummen of dansen. Want we maken van elke bouwdag een feestje.”

Het Cascadepark in Almere Poort is nog relatief jong: de begroeiing is nog laag en biedt weinig beschutting tegen wind en regen. Naast het roze Klokhuis, wilden omwonenden graag nog een beschutte plek voor workshops, feesten en buurtactiviteiten. Dat bouwen ze nu zelf als onderdeel van de natuurspeelplaats ernaast.

Oorlogsmaterialen Inspiratie Inc. draagt het project op aan de Iraans-Amerikaanse architect en inspirator van dit project, Nader Kalili. Zijn bouwwerken voldoen aan de strengste testen en voorschriften voor veiligheid en duurzaamheid, maar zijn betaalbaar door de materiaalkeuze en door het bouwen met leken. Amal Abbass-Saal: “We maken gebruik van oorlogsmateriaal (zandzakken en prikkeldraad) voor een bouwwerk van vrede en verbinding.” Het gebouw zal bestaan uit drie gekoppelde gewelven die samen één koepel vormen. Het bouwwerk heeft nog geen geschikte naam; suggesties zijn welkom.

Stichting Inspiratie Inc. ontwikkelt nieuwe vormen voor sociaal ondernemerschap door middel van community art voor en met iedereen op zoek naar een actieve, creatieve plek in de samenleving. Samen met organisaties als Call Earth uit Califonië en Small Earth in het Verenigd Koninkrijk exploreert Inspiratie Inc. deze innovatieve bouwtechniek voor buurtbewoners als methode voor community building. Het project in het Cascadepark wordt mede mogelijk gemaakt door het Skanfonds, Almerefonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Praktische gegevens

Data: dagelijks t/m 16 augustus én Burendag 28 september
Tijd: 10:00-16:00 uur
Locatie: Cascadepark Almere Poort, Dettifospad 7
GPS: Roald Amundsenstraat
Deelname: gratis
Informatie: Inspiratie-inc.nl
Foto’s: FB Inspiratie Inc.

Artikel: Dichtbij 12 augustus 2014

Visiting Address

Odeonstraat 580
1325 AL Almere Stad
Telephone: +31 36 5258775

IBAN NL 58 RABO 0128990678
Chamber of Commerce nr. 50226428
RSIN nr: 8226.21.502
VAT nr. 822621502

Sign up for newsletter

Affiliated with

ANBI logo