BuurT-Tuin Acceptus

BUURT-TUIN AKWAABA
MEER DAN EEN STUK GROEN

De Akwaaba buurT-Tuin is onlangs van naam veranderd, en heet nu Acceptus buurT-Tuin.

 

Het is op dit moment een groeiende educatieve en speelse plek voor de buurtbewoners en vooral voor de kinderen en families van het vluchtelingencentrum, de nabijgelegen scholen Olivijn en Aventurijn, en het Taalcentrum Almere. Iedereen geniet meerdere dagen per week van de tuin. Sommige van de meest actieve buurT-Tuinen hebben de Groene Speld ontvangen, ter ere van de schoonheid die in en rondom deze bosTuin is gecreëerd.
Zie ook http://www.oranjefonds.nl/verhaal-buurt-tuin-akwaaba-meer-dan-een-stuk-groen

“Een meisje met reebruine ogen en een grote chocolademelk-snor rent door het gras. Op haar hoofd schittert een prachtige tiara van herfstbladeren. Ze zingt zachtjes een Nederlands liedje over Moeder Natuur. Het regent maar zíj lacht.”

Dit is de prachtige inleiding van het artikel dat geschreven is door de journalist van het Oranjefonds, die we ook tijdens het Stadsmakerscongres in Rotterdam met een 900-koppig publiek hebben gedeeld, om de genezende kracht van buurT-Tuinen te benadrukken.

Zie het als een andere manier van jeugdzorg. Buiten in de frisse lucht, met de handen soms letterlijk wroetend in de aarde, kunnen mensen uit de buurt elkaar op een laagdrempelige manier ontmoeten en helpen. De tuinierders zijn kinderen, jongeren en hun families die relatief nieuw in de buurt zijn, of migranten met vele uitdagingen binnen de samenleving, maar ook andere buurtbewoners zoals de Indiase Priya Panigrahi: “Ondanks mijn doctoraat in Bio Informatics kon ik in Nederland geen baan vinden, omdat ik de taal niet sprak. Op zoek naar een stukje maatschappelijke relevantie, besloot ik hier als vrijwilliger aan de slag te gaan. Serieus, dat is de beste keuze ooit geweest. Het geeft een immense voldoening om die kinderen – weer – te zien lachen. En daarnaast heb ik hier een heel nieuwe familie gevonden!”

Ook de uit Burundi gevluchte bisschop Thomas Bangurabona vond in de buurT-Tuin meer dan ‘een stukje afleiding’. “Sommige kinderen wilden alleen maar vechten, zo boos waren ze. Door de dingen die we doen, projecten waarbij kunst en natuur spelenderwijs centraal staan, heb ik de kinderen echt zien veranderen. Dat geeft mij niet alleen een goed gevoel, maar ook hoop. Want kinderen zijn het fundament van onze samenleving. Zij zijn de toekomst.”

Monique Faase, projectcoördinator van de kindergroep, zei: “Laatst hadden we een heel grote dromenvanger gemaakt waar we met z’n allen onder gingen liggen. Nadat we eerst onze angsten en nachtmerries hadden gedeeld, begonnen al die kleintjes uit zichzelf hun dromen erin te fluisteren. Hoe mooi is dat?”

Meer dan 60 vrijwilligers waren actief betrokken bij meer dan 350 binnen- en buitenworkshops. We hebben voortdurend aan deze bos-Tuin gewerkt en onze kennis over permacultuur bijgewerkt. Veel verschillende struiken en bomen zijn geplant. Ook hebben we verscheidene permacultuur projecten in Nederland bezocht om onze kennis over planten aangepast aan het Nederlandse klimaat verder bij te werken.

Met de hulp van internationale studenten van de Aeres Hogeschool hebben we een grote kruidenspiraal gebouwd, en met de hulp van studenten van de International School Almere hebben we een labyrint in de vorm van een schildpad gemaakt.

Tijdens een speciaal permacultuur weekend hebben we 3 Hügelkultur bedden gebouwd, zodat kinderen in rolstoelen makkelijk kunnen planten, watergeven en oogsten.

De Acceptus tuin heeft iedere maand verscheidene evenementen georganiseerd, maar ook op normale dagen genieten veel mensen van de bloemen en vormen in deze buurT-Tuin.

Iedere vrijdag faciliteren we een speciaal natuureducatie programma voor kinderen en hun ouders, en mensen komen van heinde en verre om deel te nemen.

Voor velen behoort het oorspronkelijke thema ‘moeder aarde’, dat het hele jaar door met rituelen gevierd werd, tot het verre verleden. Met veel aandacht en liefde, onder leiding van theatermaker Sameena Khan, waren de kinderen en families van het vluchtelingencentrum in Almere in staat om aspecten uit het verleden met eigen ideeën te mixen en een ‘Moeder Aarde’ te creëren. En dat is relevant voor het verleden, heden en de toekomst van ieder levend wezen. We willen graag deze ontdekkingen met u delen.

Kijk eens naar de video die we gemaakt hebben om dit project vast te leggen en te delen met een breder publiek: https://www.youtube.com/watch?v=exzwPOUNhGA

Zoals u kunt zien in de video, voegden vele mensen van plaatselijke scholen en buurten, rondom Almere, uit Muiderberg, Amsterdam, etc. zich bij ons voor deze intieme en interactieve reis. Iedereen nam deel, op speelse en emotionele wijze, aan deze pelgrimstocht van moeder aarde met haar kinderen.

Deze ervaring heeft de zinnen van iedereen geprikkeld, en een diepe indruk achtergelaten in de harten van velen. Jong en oud liepen samen met ons door deze openluchtbelevenis. Velen lieten zich meevoeren met de rijke verbeeldingskracht van alle artiesten, natuurliefhebbers, inwoners van Almere jong en oud, en wereldburgers die aan dit project hebben bijgedragen. Deze theater collaboratie werd ook met de Growing Green Speld bekroond in 2016. Lees meer hierover in het artikel https://www.floriade.nl/nl/blog/growing-green-spelddrager-sameena-khan/

We werken samen met De Discus en Living Systems, die ons helpen met het zaaien van vele planten in hun kleine kassen, waar ze kunnen groeien tot ze sterk genoeg zijn om de elementen te trotseren, zodat we ze kunnen overplanten in de Bos-Tuinen in Almere. Ook hebben we een zeecontainer gekocht, zodat we de tuingereedschappen op duurzame wijze kunnen bergen. We hebben geleerd om hout met de sporen van paddestoelen te injecteren, om ze te kunnen oogsten voor onze buurT-keukens. Buurtbewoners hebben aardbeien- en tomatenplanten geschonken, en we koken dagelijks voor de medewerkers en bezoekers. Jonge mensen van de International School Almere en ROC TOP hebben meegeholpen aan het schildpaddenlabyrint. Hier is een video met een impressie van de dag: https://www.youtube.com/watch?v=uEIx_D2rNVg

Eén van onze stagières, Rutger Smeets, die de bijvakken filosofie, wereldreligies en spiritualiteit aan de Universiteit Utrecht studeert, heeft onderzoek gedaan naar de noodzaak voor stilte en meditatie, en Almeerder Yanick van Nielen, één van de actieve vrijwilligers, zei hierover het volgende: "Door veel mensen wordt het bewandelen van een labyrint gezien als een meditatieve oefening. Ondanks de vele wendingen is de bedoeling van een labyrint niet om de weg kwijt te raken, maar juist om de spreekwoordelijke, spirituele, weg te vinden. Door de afbakening van de paden altijd 75cm van elkaar verwijderd te hebben, zodat hier met een rolstoel overheen te rijden is, hopen wij aan de inclusie van Almere bij te dragen."

Het werk wordt voorgezet in het volgende project jaar, meer 3D elementen worden toegevoegd, en er zal publiciteit worden gegeven om dit labyrint met andere labyrinten in en buiten Almere te verbinden.

De samenwerking met het nabijgelegen Bos der Onverzettelijken om onze voorouders te herdenken telt als een jaarlijks hoogtepunt. 
Hier kunt u lezen hoe deze traditie is ontstaan:
http://www.almeredezeweek.nl/widgets/2164-nieuws/nieuws/1328550-gevluchte-kinderen-herdenken-familie-in-bos-der-onverzettelijken
http://www.almeredezeweek.nl/widgets/2164-nieuws/nieuws/1328801-gevluchte-kinderen-herdenken-samen-met-almeerders
http://almerevandaag.nl/herdenken-op-4-mei-in-almere/ 

“De Almeerse kleinkunstenaar Caroline in’t Veld en de Syrische muzikant Madhat Quattaf zullen met hun band optreden tijdens de kinderherdenking. Op uitnodiging van Inspiratie Inc hebben zij een kinderkoor van Syrische kinderen samengesteld om het nieuwe lied te zingen. Het vredeslied met de titel Deze taal verstaan we allemaal wordt tweetalig gezongen.”, en is maar liefst 3550 maal bekeken via live stream op Facebook, wat tot vele andere optredens heeft geleid, zoals:
http://www.dichtbij.nl/almere/regionaal-nieuws/artikel/4285537/caroline-int-veld-en-madhat-qattaf-voor-inspiratie-inc-op-catchting-cultures-orchestra-festival.aspx 

Voor de locatie zie de informatie over BuurT-Thuis Akwaaba!

Bezoekadres

Stichting Inspiratie-Inc.
Odeonstraat 580
1325 AL Almere Stad
Tel: +31 06 39584516

IBAN NL 58 RABO 0128990678
KVK nummer 50226428
RSIN nummer 822621502

Nieuwsbrief aanmelding

Aangesloten bij

ANBI logo

ISO Certificering

ISO 9001:2015 Certificaat