Partners & Funders

Met gezinnen uit Dronten en Kampen én gezinnen uit het azc Dronten, vonden in 2014 een en in 2015 vijf ontmoetingsevenementen plaats.

1. Tijdens Rabo Doet 2014 in Dronten brachten we medewerkers van de Rabobank in verbinding met bewoners van het asielzoekerscentrum en leverde iedereen samen een positieve bijdrage aan het naastgelegen Landgoed Roggebotstaete. We gingen die dag creatief aan de slag met alles wat er te vinden was in de natuur: we vingen dromen, maakten muziek, kookten samen op open vuur en bouwden een insectenhotel en speelobjecten. "Thanks for the interesting workshop and for all your efforts, it was a great day..!" Hisham Dabbah

2. Op 8 juni 2015 maakten diverse bewonersgroepen kennis met elkaar, stelden we de organiserende teams samen en deden we samen een “buitenlucht” training op AZC Dronten met dank aanhet COA Dronten.

3. Op 10 juni 2015 bereidden we een feestelijke maaltijd samen voor, hielden creatieve en natuurworkshops: we maakten insectenhotels, plukten vlierbloemen en maakten er siroop van en kregen een rondleiding in de bijenstal van imker Jan Saal van Stichting Helecon. Er waren 45 aanmeldingen, maar toen wij in het gras zaten, waren wij 95 mensen: allemaal lekker aan het smullen.

4. Op 23 juni 2015 bereidden we de tweede feestelijke maaltijd samen voor, wederom met creatieve en natuurworkshops. Dit keer maakten we vliegers, leerden ze samen vliegen en maakten we kennis met varkens en schapen met Letteke van den Brink van Landgoed Roggebotestaete. Enkele bewoners van Dronten en Kampen sloten zich spontaan aan; heerlijk om kennis te maken met de “buren”. Een van de deelnemers vertelde dat in zijn cultuur, iedereen in een radius van 40 houses tot zijn buren hoort: hij was blij omdat hij tot nu toe nog geen buren van het asielzoekerscentrum had ontmoet.

5. Tijdens de laatste bijeenkomst op 24 juni 2015 gaf de Congolese masterdrummer Youssou Ngom een fantastische muziekworkshop, maakten we bloemenkransen, een bijenmobiel en uitnodigen het team uit naar het offerfeest in Almere te komen: rond 12 mensen lukte dat ook wel. 6. Van deze ontmoetingen is een kalender in productie met prachtige foto’s ter herinnering aan deze inspirerende project. Daar wordt op dit moment de laatste hand aan gelegd door onze projectgroepen Fotografie & Graphische Vormgeving. Veel dank gaat uit naar de Stichting Present waarmee we de samenwerking weer fijn mee hebben opgepakt! Aline Kramer: “Het enige doel van die dag (van 11.00 tot uur of 15.30) is ONTMOETEN en CONTACT door middel van activiteiten. De waarde van de onderlinge ontmoetingen, de kans om ‘gewone’ mensen uit Kampen en het AZC te spreken was heel bijzonder. Ik was zelf nog 2 dagen onder de indruk daarna, op een hele mooie en positieve manier!” Schoolworkshops De projectgroep startte ook weer een workshopserie op de Vrije Brede School. Dit keer maken de kinderen daar elke week een gerecht uit een ander land onder leiding van een van onze koks die ook daadwerkelijk uit dat land komt. Zo hebben ze Roemeens brood gevlochten, Spaanse soep gemaakt, Tunesische theetijd gehouden met natuurlijk veel zelf gebakken koekjes, Congolese bananen-stoofpot gekookt en een Palestijns ontbijt bereid.

Signaleringsfunctie Tijdens het project spraken ouders de behoefte uit aan een wekelijks spreekuur om opvoed- en andere familieproblemen te bespreken. Onze projectgroep Maatschappelijke Ondersteuning kon dit bieden en daarmee vervulde het project BuurT-Tuintjes een belangrijke signalerings- en doorverwijs-functie. Voorbeelden:

1. Een meisje had haar bril gebroken en kon zonder bril nauwelijks zien, moest twee maanden wachten op nieuwe brillenglazen en zou dus twee maanden thuis moeten zitten. Ze vroeg hulp om dit sneller geregeld te krijgen.

2. De alleenstaande verzorger van een achtjarig jongetje, zijn 19-jarige zus, klaagde erover dat haar broertje na zijn eerste 3 dagen op school, een ADHD-onderzoek zou moeten krijgen, terwijl hij in Syrië een heel gezonde jongen was.

3. Vaak vragen ouders van kinderen op verschillende scholen in Almere om hulp, omdat de school komt met het aanbod voor Jeugdzorg-interventies vanwege opmerkingen en gedrag van kinderen dat volgens westerse normen wordt geïnterpreteerd als zorgwekkend, maar waar in veel gevallen vooroordelen aan ten grondslag blijken liggen. In de gevallen waar ondersteuning echt nodig was, hebben wij succesvol enkele families zodanig ondersteund dat de situatie weer stabiel is. In twee gevallen bleek dit onvoldoende en is doorverwezen naar een Iraanse kerkelijke gemeenschap en de stichting Care for Muslims. Ook is contact gelegd met Defense for Children en deden zij een verzoek voor nadere samenwerking. Voor het spreekuur wordt nog naar financiering gezocht. Verder zijn wij blij met de toekomstige samenwerking met Dia Zorg in relatie kinderen met autisme en met Roebia Zorg voor eventuele thuiszorg.

DRONTEN IN DE PERS
Ontmoetingsproject met Inspiratie-Inc

Bezoekadres

Odeonstraat 580
1325 AL Almere Stad
Tel: +31 36 5258775

hier wat gegevens over kvk, btw en bankgegevens, graag toezenden

Nieuwsbrief aanmelding

Aangesloten bij

| COPYRIGHT @ 2017 INSPIRATIE-INC | HIER BYTE GEGEVENS