Zelf bouwen zomer 2014

We nodigen iedereen die dat leuk vindt uit om mee te helpen bouwen aan een tot de verbeelding sprekend, koepelvormig gebouw in het Cascadepark in Almere Poort.

Van 4 t/m 16 augustus bouwen we met vrijwilligers en omwonenden met zandzakken een groot kunstwerk. Het wordt uiteindelijk een beschutte en verwarmde plek waar omwonenden in overleg kosteloos (niet-commerciële) activiteiten kunnen organiseren.

Het is uniek in Nederland dat omwonenden eigenhandig hun ontmoetingscentrum bouwen en ook nog eens als kunstwerk volgens deze innovatieve en duurzame bouwtechniek. Begeleidend kunstenaar Tom Abbass-Saal: “We brengen het Almeerse principe ´Mensen maken de stad´ waarlijk in praktijk. Zelfs de allerkleinsten en ouderen kunnen helpen om bijvoorbeeld zandzakken te vullen of een kiezelsteenmozaïek ontwerpen.” Coördinatrice Sandra Manintveld vult aan: “Of ze kunnen helpen het vuur van de buitenkeuken bewaken, daar koffie op zetten (en drinken), pannenkoeken bakken (en eten), drummen of dansen. Want we maken van elke bouwdag een feestje.” Het bouwwerk heeft ook nog geen geschikte naam; suggesties zijn welkom.

We dragen het project op aan de Iraans-Amerikaanse architect en inspirator van dit project, Nader Khalili. Zijn bouwwerken voldoen aan de strengste testen en voorschriften voor veiligheid en duurzaamheid, maar zijn betaalbaar door de materiaalkeuze en door het bouwen met leken. Amal Abbass-Saal: “We maken gebruik van oorlogsmateriaal (zandzakken en prikkeldraad) voor een bouwwerk van vrede en verbinding.” Het gebouw zal bestaan uit drie gekoppelde gewelven die samen één koepel vormen.

Het Cascadepark in Almere Poort is nog relatief jong: de begroeiing is nog laag en biedt weinig beschutting tegen wind en regen. Naast het roze Klokhuis, wilden omwonenden graag nog een beschutte plek voor workshops, feesten en buurtactiviteiten. Dat bouwen ze nu zelf als onderdeel van de natuurspeelplaats ernaast.

Samen met organisaties als Call Earth uit Califonië en Small Earth in het Verenigd Koninkrijk exploreert Inspiratie Inc. deze innovatieve bouwtechniek voor buurtbewoners als methode voor community building. Het project in het Cascadepark wordt mede mogelijk gemaakt door het Skanfonds, Almerefonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Visiting Address

Odeonstraat 580
1325 AL Almere Stad
Telephone: +31 36 5258775

IBAN NL 58 RABO 0128990678
Chamber of Commerce nr. 50226428
RSIN nr: 8226.21.502
VAT nr. 822621502

Sign up for newsletter

Affiliated with

ANBI logo